We kennen Rieks allemaal als imker uit Zandvoort en natuurlijk van Raden met Rieks. Daarnaast is hij echter ook imker op het Griekse Ouranoupoli. Van hem komt het onderstaande verhaal:
Koninginneteelt op z’n Grieks
Het is de laatste week van september 2014 in Ouranoupoli op de grens van de Heilige Berg Athos en na een paar fikse regenbuien bloeit de Ericaheide weer volop in de stralende zon en met een temperatuur van boven de 20° C was er een overvloed aan nectar.
29 september was ook de 16e dag dat de koninginnen zouden uitkomen en na controle verwachtten we (Tasos en ik) er minstens 25.
Er vlogen nog darren genoeg en met zoveel pollen en nectar waren de bestaande koninginnen nog druk aan de leg.
We gingen ons voorbereiden op een uitbreiding van 21 volken en van de vorige week geslingerde heidehoning van een andere stand namen we 70, nog honingnatte broedkamer-ramen mee in 7 BK’s (er worden geen halve of honingkamer-ramen gebruikt).
Voor de nieuwe 21 volkjes waren 7 oude 10 raams broedkamers omgebouwd. In iedere kast bevonden zich nu 3 (3-raams) compartimenten met ieder een eigen vliegingang met opklapbaar vliegplankje (ook om af te kunnen sluiten), 1 aan de voorkant, en 2, links en rechts, aan de zijkanten.
Iedere 3-ramer heeft een eigen afdekraampje met gaas voor de ventilatie en met plaats voor het bijvoeren met suikerdeeg, over de 3 compartimenten paste het 10-raams dak.
Uit de lange rij van ongeveer 50 volken op 2 BK’s op de stand midden in de heide werden uit iedere kast 3 ramen, 1 met deels uitlopend broed en voer en 2 met voer en ruimte voor nieuwe leg, met veel bijen, zonder koningin, in de 3-ramers geplaatst met in het deksel suikerdeeg en werd het vlieggat afgesloten. Zo 3x per kast en met het 10-raams dak erop weggezet. In de bestaande volken werd de lege ruimte opgevuld met 3 ramen nog natte uitgebouwde ramen uit de slinger.
In de eerste kast van de stand bevonden zich de koninginnen doppen en de volgende dag waren bijna alle jonge prinsesjes uitgelopen en klaar om in de 3-ramers te worden ingevoerd. Daarbij wordt een pot met honing verdund met water gebruikt om de jonge koningin in te dopen en zo drijfnat voor het vlieggat op het vliegplankje gezet. Onmiddellijk wordt ze door de bijen afgelikt, ze loopt naar binnen en is geaccepteerd.
Na 10 – 14 dagen wordt gecontroleerd of ze aan de leg zijn. Indien zich afwijkingen voordoen, of ze legt niet of ze legt eitjes verspreid over de ramen, dan is ze ongeschikt en wordt ze weggenomen. In dat geval wordt het tussenschot van dat compartiment eerst iets opgetild, de 2 compartimenten met wat suiker-spray bestoven, zodat van 2, 1 volkje kan worden gemaakt. De volgende dag wordt het tussenschot geheel weggehaald en heeft de kast een 3 en een 6 raams volkje.
Veelal gaan deze “21” nieuwe volkjes ook zo de winter in en worden, bij groei in het voorjaar, overgeplaatst in een grotere behuizing.
Dat moet heerlijke honing zijn! Wellicht om te proeven op de imkeravond van 11.11. (@Rieks: hint 😉 )
Hallo Rieks, wat een leuk en interessant verhaal.leuk systeem hebben ze daar. het is niet zeker of dit bericht je bereikt.vanuit Schotland. Hier geen bijenvolken gezien, wel verlate kasten. Groetjes van Gonneke.
Mooi verslag Rieks, hopelijk waren jullie succesvol met alle koninginnetjes!
Gaan de volkjes met z’n drieën in een 10ramertje de winter in?
Ik ben benieuwd hoe ze worden bijgevoerd alvorens de winter invalt.
Ik spreek jou wel als je weer terug bent,
Groet,
Ton Rutten.