Bijen producten, we kunnen er meer mee dan u misschien denkt!

Het gebruik van Honing

In onze maatschappij zijn we dol op honing en het wordt door veel voedselproducten gedaan, gebruikt in cosmeticaproducten etc. Waar we echter minder aan hechten is dat honing voor de bijen hun voedsel is. Zij verzamelen dat, en slaan dat op om van te leven en om in tijden van schaarste (slecht weer of winter) een voedselvoorraad te hebben. Wat wij als mensen al decennia doen is de honing afnemen en we geven ze er inferieur suikerwater voor de in de plaats.

Hoe zou dat voor ons, als wij in plaats van onze voedzame voeding over moeten stappen op inferieur suikerwater (zeg maar je wordt op een dieet van cola gezet) In mijn optiek heeft het (overmatig) gebruik van honing door de mensen, bijgedragen aan het verval van de bijenstand. Ik pleit er dan ook voor om honing met mate te gebruiken, en zekers de najaar oogst achterwege te laten zodat de bijen gedurende de wintermaanden op de voor hun zo belangrijk honing kunnen overwinteren.

Biologische honing (honing), de meesten van ons hebben het wel eens geproefd. Honing wordt in veel voedselproducten gebruikt, gewoon voor op brood, over ijs, in baklava,in drop etc. De toepassing mogelijkheid van honing eindigt daar niet mee! Onze voorouders gebruikten honing al voor verschillende doeleinden, onder meer in de geneeskunst!

 

Medicinale werking van honing

Honing heeft een anti bacteriële werking, met name bij wonden op de huid is honing hiervoor bruikbaar! Hoewel altijd werd ontkent dat honing een antibacteriële werking had, heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dit wel het geval is!

Honing bestaat voor 80% uit glucose! Dit lijkt een El Dorado voor bacteriën, maar dat is het niet! De concentratie is veel te hoog voor bacteriën, zelfs in verdunde honing sterven bacteriën.

Niet alleen het suikergehalte is relevant! Door enzym werking op de suikers komt er waterstofperoxide vrij, deze zorgt voor een zuur milieu waarin bacteriën niet kunnen overleven. De lage zuurgraad (PH)versterkt ook het weerstand vermogen van de huid. Bij chronische ontstoken (open) wonden is honing ook toepasbaar!

 

Anti-inflammatoire werking

Inflammatie is de eerste fase van de verdediging van ons lichaam bij een infectie en het normale wondhelingsproces en dient om het afweerapparaat ter plekke van de wond te activeren. Na deze fase komt de wond tot rust en zet het genezingsproces in. In chronische wonden komt de wond niet tot rust en blijft de inflammatie (ontstekingsreactie) voortduren. In de wond worden voortdurend zuurstofradicalen geproduceerd. Honing bevat antioxidanten zoals flavonoiden en polyfenolen die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond tot rust kan komen.

 

Honing bij brandwonden

Klinisch onderzoek laat zien dat honing op brandwonden deze sneller laat genezen dan het veelal gebruikte flammazine (zilver-sulfadiazine). Brandwonden behandeld met honing zijn binnen 7 dagen voor 91% bacterievrij, tegenover 7% van de met flammazine behandelde brandwonden. Na 2 weken schijnt 87% van de wonden te zijn genezen, tegenover 10% van de met flammazine behandelde wonden.

Nog een paar voordelen van honing

  • Het lost necrotisch weefsel op, hierdoor wordt de wond schoon en kan het genezingsproces starten!
  • Honing stimuleert de vorming van granulatieweefsel waardoor een wond kan dichtgroeien!
  • Door de Ph verlagende werking is honing effectief bij vaginale klachten.
  • Biologische honing in combinatie met biologische kaneel, werkt pijnstillend
  • Veel lagere litteken percentage
  • Behandeling is minder pijnlijk
  • Geen of nagenoeg geen ontsteking in de diepere huid lagen
  • Resterende haarwortel cellen worden niet belemmerd, eerder gestimuleerd.
  • Reinigt de wond
  • Ongehinderde afvoer van wondvocht
  • Effectief bij sterk ruikende wonden, laat de stank verdwijnen
  • Bevordert de vorming van huidweefsel
  • Wonden minder oedemateus (wateruitstotend)
  • Geen bijwerkingen bekend

De geneeskrachtige voordelen van honing zijn groot. In onze consumenten maatschappij wordt daar door aanbieders van verzorgingsproducten gretig op ingespeeld. Het wordt vaak in producten toegevoegd die vervolgens met veel bombarie worden aangeboden. Vaak zit er een minimale hoeveelheid honing in het product, bijna altijd is er vitamine E in het verzorgingsproduct toegevoegd wat de werking van honing te niet doet. Ook om in gedachte te houden is dat als honing boven de 40 graden wordt verhit, ook de werking verloren gaat. We kunnen ons dus afvragen hoe zinnig het is om kostbare honing in verzorgingsproducten toe te voegen als het productieproces en andere ingrediënten de werking teniet doen. Er wordt ook geschermd met een kreet als “Honing hydrateert de huid op een natuurlijke manier” Absolute nonsens. Om huid te hydrateren zijn meervoudige liposomen nodig en die zitten niet in honing.

Verzorgingsproducten met honing er in, verzorgen dus meer de beurs van de producent dan uw huid of haar.

Heeft u medische klachten? Went u dan eerst tot uw huisarts voor advies, ga nooit zonder medeweten van uw arts met alternatieve middelen uw kwaal te lijf!

Op de website van onze collega imkers in Haaksbergen staat een uitgebreider overzicht van de medische toepassingen van honing http://www.imkervereniginghaaksbergen.nl/index.php/bijen/geneeskunde/honing

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.