Drukke ochtend

De ochtend van 19 maart gaat de boeken in als een drukke Imkerij Haarlem ochtend. Okay misschien moeten we niet overdrijven, het was namelijk ook een leuke ochtend. We – Falco, Raymond, Merel en Joost – hebben namelijk wat geklust, de voorjaarsinspecties gedaan en het vlechtwerk op de tuin afgemaakt.

Klussen
Bij de voorjaarsinspectie breng je het volk meestal terug op een broedkamer [BK]. En/of indien nodig gebruik je sluitramen om het volk niet teveel ruimte en daarmee kou te geven. Nu kan je sluitramen kopen, maar zelf maken is natuurlijk wel zo leuk. Bovendien is het extreem makkelijk:

  • Pak wat triplex
  • Snij het op maat
  • Timmer het op een raam

En klaar ! 😉

En wat, dankzij Ton en Sint Jan, trouwens ook klaar is : de laatste twee tafels op Imkerij Haarlem.

Voorjaarsinspectie
Op de Schotertuin aangekomen, zijn we natuurlijk begonnen met de voorjaarsinspectie. Hier hebben we lang naar uitgekeken. Hoe zou het met de volken van Raymond gaan? En hoe zou het met Charlotte en Medusa gaan?

Raymond ging als eerste aan de slag en met goed nieuws als beloning: prachtig broed, mooi uitgebouwd en voldoende voer. Zo zien we het graag! Wel was het bijzonder dat er al wat doppen waren. Maar aangezien Raymond z’n koningin ook zag wandelen over het raat, heeft hij die weggehaald.
Daarna was Medusa aan de beurt. Zij stond nog op twee kamers en de onderste BK hebben we weggehaald. Hier was het helaas geen 100% score. We zagen wel voldoende voer en bijtjes, maar eigenlijk alleen darrenbroed. Ook zagen we een speeldop en een gewone dop. Die hebben we niet weggehaald. Dit omdat we a) Medusa niet zagen lopen en b) dus alleen darrenbroed zagen. Twee signalen dat Medusa (het onbetrouwbaar loeder) wellicht niet meer in de kast aanwezig is… Maar misschien ook wel. Dan knokken ze het maar uit 😉

Charlotte is de winter op één BK doorgekomen en dat ging maar net. Het was namelijk reuze gezellig en druk in de kast! Vier ramen broed en de rest vol voer. We hebben er dus maar gelijk een BK onder boven gezet met uitgebouwd raam en twee kantplanken (we moeten het namelijk niet overdrijven).

Als goede imkers betaamd hebben we ook de ‘kastkaarten’ ingevuld. Al waren dit wel echt vodjes geworden. Falco heeft daarom vanmiddag nieuwe kaarten gemaakt en deze zijn ook beschikbaar voor de liefhebbers van deze blog.

Klik hier om het kastkaart sjabloon te downloaden

Vlechten
Na de inspectie lag er nog een taak op ons te wachten: Het vlechtwerk om de bijentuin wat toonbaar te maken/houden. Met z’n vieren ging dit gelukkig snel. De bak voor de takken en het windscherm waren in no-time klaar. Met een prima resultaat – al zeggen we het zelf.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Drukke ochtend

  1. Het was wellicht verstandig geweest even te wachten. Het is behoorlijk koud en nog niet veel dracht. Bij gunstiger weer en dracht is een Bk erop zetten met kunstraat een betre keus. Je kunt dan weer aan schoon raat bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.