Houtje-touwtje is leuker

Bijenwas uit raat smelten is vaak een lastig klusje, helemaal als het raat wat ouder is. Veel beginnende imkers – en ook de ervaren 😉 – proberen de bijenwas uit het raat te smelten, door raat in stukken te breken en in een pan met kokend water te leggen. Dat hebben wij dus ook gedaan 🙁 . Dit kost echter erg veel energie, tijd, rommel, stank en gas en als klap op de vuurpijl: matig resultaat. En ook niet onbelangrijk: een niet al te blij thuisfront…

Dus we hebben een alternatief geprobeerd: een bijenwas smelter die smelt op zonne-energie in de buitenlucht waarbij alle genoemde nadelen  er niet meer zijn. Maar kopen is te duur, bovendien is een eigenbouw houtje-touwtje oplossing sowieso veel leuker 🙂 Dus hebben we besloten om onze eigen bijenwas smelter te bouwen.

Wat hebben we gebruikt?

  • 2 gelijke oude lijsten met het glas intact, maatje ca 50 x 60 cm
  • Metalen plaat met opstaande randen, in ons geval de zijkant van een oude koelkast
  • 2 latten, ca 2 meter om te stellen, iets van 1 cm bij 3 cm
  • Piepschuim deksel van een isolatie doos van de visafslag om de achterzijde te isoleren.
  • Stuk zacht foam om het raam op de laten rusten. Deze vonden we ergens op zolder.
  • Wat schroefjes, tape en montage kit en 2 lijmklemmen

Totale kosten: € 0,00 ❗

Hoe hebben we ‘m gemaakt?
Allereerst hebben we natuurlijk de posters en het board uit de lijsten gehaald. We hebben de glasplaten met montage kit en een spijkertje vastgezet en beide lijsten op elkaar gelijmd met montage kit. De metalen plaat dient als achterplaat en basis voor de latjes. De latten hebben we gebruikt om de glasplaten op afstand van de metaalplaat en de te smelten raten te houden. Vier schroeven hebben we gebruikt om de raten op te plaatsen (N.b. het raat plaats je op de kop aangezien het raat dan makkelijker leegloopt). We hebben op deze manier ca 5 cm ruimte gecreëerd tussen de metaalplaat en de glasplaat waar het te smelten raat ruim tussen past. De foam hebben we gebruikt om gaten te dichten en om de thermostaat in de smelter te kunnen steken. Met een stuk tape hebben we vervolgens de piepschuimen deksel op de achterzijde geplakt. Aan de onderzijde hebben een klein gaatje geboord om de was op te vangen. Al met al 30 minuten werk. Uiteindelijk hebben we de 2 lijmklemmen gebruikt om de glasplaat goed op de plek te houden.

Mocht deze uitleg niet helemaal duidelijk zijn:

Het resultaat was verbluffend:
Lokatie: Schuin 45 graden tegen een muur richting het zuiden
Buitentemperatuur : 24,2 graden Celcius, redelijk zonnig windkracht 3
Behaalde maximale temperatuur in de wassmelter met 2 raten: 100,0 ℃ ❗
Gemiddelde temperatuur tussen 13:00 en 20:00 : 93,4 ℃
Uit 10 ramen zeer oud bk raat 400 gram redelijk zuivere was weten te winnen. Hier hebben we 6 dagen over gedaan, elke dag 2 ramen en 1 dag regen 😉

Tips:
Haal het raat pas uit de wassmelter zodra het is afgekoeld, het is dan ook vrij eenvoudig uit de raampjes te duwen. Bovendien hou je zo eenvoudig de ijzerdraden heel.
Met een steekmes steek je de wassmelter vrij simpel schoon.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 gedachte over “Houtje-touwtje is leuker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.