De honingbij, al millennia onze leverancier van honing en andere producten voor onze gezondheid en dagelijks leven. Er zijn in India grottekeningen gevonden van 15000 jaar oud, waar de jacht op honing op afgebeeld staat. 13000 jaar geleden waren onze voorouders het zoeken zat, en zijn ze bijen gaan houden.
De mens en de honingbij, kennen een lange geschiedenis. Gedurende deze millennia is de honingbij beschreven, zijn haar kwaliteiten toegeschreven.
Overeenkomsten tussen de mens en het bijenvolk zijn er natuurlijk, de samenwerking en sociale cohesie die zo kenmerkend is voor de honingbij zien we ook bij de mens (nou ja, ok. Daar valt over discussiëren)
Mogelijk was de honingbij een inspiratie voor de mens om voedselvoorraden op te slaan.
De honingbij wordt als symbool beschouwd van onsterfelijkheid, wedergeboorte, vlijt, ordening en organisatie, reinheid en zuiverheid, de ziel, maagdelijkheid en kuisheid, (omdat men vroeger meende, dat de bij zich ongeslachtelijk voortplantte) en laten we perfectie niet vergeten om maar de kwaliteiten waarmee over de honingbij geschreven en gesproken wordt.
In oude mythen brengen bijen hemelse gaven naar de aarde; de honing geldt ook als de offergave, bestemd voor de meest verheven goden. Honingbijen werden gezien als boodschappers om berichten van de aarde naar de hemelse sferen over te brengen. Honingbijen waren in het oude China het symbool voor nijverheid en spaarzaamheid.
In het oude Egypte werden ze gezien als “levengevers”, symbool voor leven, dood en wederopstanding. Eén van de hiërogliefen beeld een honingbij af, dat hiëroglief staat symbool voor de farao. De Farao had ook een titel (onder de velen) “Heer van de Biez en de Bij” (de biez is overigens het ons bekende papyrus)
Dat de Farao deze titel had, doet mij vermoeden dat de honingbij onder bescherming van de Farao viel. Volgens een oude Egyptische legende waren bijen voortgekomen uit de tranen van de zonnegod Ra. Dit komt uit het scheppingsverhaal over Egypte. De zonnegod heeft op deze wijze alle levende schepselen gemaakt.
Binnen het Hindoeïsme staat een Bij gezeten op een lotusbloem als symbool voor Vishnu. Deze godheid staat voor het zorgzame, onderhoudende en beschermende aspect van de schepping. We zien hier duidelijk de kwaliteiten die wij bij de honingbij waarderen terug. De God Krishna zou afgebeeld worden met 3 honingbijen op zijn voorhoofd, dit omdat Krishna de incarnatie van Vishnu zou zijn.
Weet je waarom de honingbij met perfectie in verband gebracht word? Door de geometrische vorm van de raten behalen zij de grootst mogelijk opslagcapaciteit. Een cel in een raat is gebaseerd op de Gulden snede! De honingbij werkte al met de gulden snede, toen de mens zich nog moest ontwikkelen.
Niet alleen de bij word in symboliek gebruikt. Honingkasten (in verschillende verschijningsvormen) komen voor op munten en schilderijen. De honingkast staat dan vaak symbool voor een kathedraal of stad. De gelovige als nijvere bij die bijdraagt aan de glorie van God. In het geval dat de honingkast een stad vertegenwoordigd, is de betekenis meer gericht op het organisme van een leefgemeenschap.
In de afgelopen eeuw zijn wij als mensen meer en meer van onze natuurlijke staat afgedwaald, wat zijn weerslag op de natuur heeft. Spijtig genoeg ook op symbolieke uitingen zoals hierboven beschreven, in mijn beleving een verschraling van onze cultuur.
Vandaag hier in de kop van Noord Holland een zwerm van duizenden bijen onder bomen die op zoek waren naar de Koningin. Ben benieuwd of ze zich hier gaan vestigen.
Hoi Diana,
Een zwerm bijen heeft gangbaar een koningin.
Het is de zwermtijd. Als je wilt kun je een imker bellen om de zwerm te halen.
Waar zit jij?
Wat betekend het als je er meerdere keren achter elkaar een bij in je huis is?
Staat het niet hierboven al gedeeltelijk beschreven? Zoals wedergeboorte, reinheid, boodschappen vanuit en naar de andere dimensie. Wellicht ook van de overledene..’