T.H.T.

Tenminste houdbaar tot…

Hoe lang is onze honing van 2014 houdbaar?

We hebben de honing nu zo ongeveer wel geoogst en maken ons klaar voor het inwinteren. Honing is een vloeibare substantie die ontstaat als bijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens met hulp van enzymen en ventilatie omzetten in honing met een vochtigheidspercentage van ca 16 tot 20%. Door het omzetten van nectar naar honing wordt de vloeistof suikerrijker, voedzamer en is langer houdbaar. Maar hoelang kan je dit nu bewaren?

Het lage vochtgehalte bepaald voor de het grootste deel de houdbaarheid van de honing en dat kan je meten met behulp van een refractometer. Een refractometer meet de breking van licht in een vloeistof. Meer suiker betekent een grotere breking van licht. Bij Stayokay Haarlem ligt sinds deze week een refractometer. Falco helpt je graag het suikergehalte en dus de houdbaarheid voor je te bepalen! (Wel even bellen van te voren!!)

Vochtgehalte Houdbaarheid
20% en meer Mag niet worden aangeboden*
19,5%-20% Ten minste 3 maanden
18,5%-19,4% Ten minste 6 maanden
17,5%-18,4% Ten minste 12 maanden
<17,4% Ten minste 18 maanden

* Er is echter een uitzondering: het vochtpercentage van heidehoning mag maximaal 23% zijn. Toch is deze zo’n 6 maanden houdbaar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.