Tot 19 maart kan je nog instromen in de imkercursus van 2024!!

Beste natuurliefhebber,

Heb je altijd al gefascineerd gekeken naar de delicate dans van honingbijen rond bloemen? Wil je je eigen bijen gaan houden of ben je gewoon nieuwsgierig naar de mysterieuze wereld van bijen en wil je weten hoe je kunt bijdragen aan hun welzijn en dat van andere belangrijke bestuivers? Dan is dit jouw kans om je passie voor de natuur te verdiepen en jezelf onder te dompelen in de wonderlijke wereld van de bijenteelt.

Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan onze Basiscursus Natuurlijk Imkeren, een unieke kans om meer te leren over honingbijen, wilde bijen en het belang van bestuivers in ons ecosysteem. Gedurende deze cursus, gehouden bij Stayokay Hostel Haarlem te Haarlem, zul je worden ondergedompeld in zowel theorie als praktijk, onder leiding van ervaren en gepassioneerde imkers.

Wat staat je te wachten?

 • Een unieke ervaring waarbij al je zintuigen worden aangesproken.
 • Leerzame lessen over de fascinerende wereld van honingbijen en andere vliesvleugeligen.
 • Praktijklessen waarbij je kennismaakt met honingbijen en hen gedurende een heel bijenjaar zult volgen.
 • Een uitgebreid programma bestaande uit 6 theorielessen en 7 á 10 praktijklessen, waarin onderwerpen als de inrichting van de bijenkorf, het gebruik van gereedschap, drachtplanten, de biologie van de honingbij en bijengezondheid uitgebreid aan bod komen. 
 • Enthousiaste en gezellige begeleiding van ervaren imkers die je zullen introduceren in de boeiende wereld van de bijenteelt.
 • Mogelijkheid om na afloop van de cursus zelfstandig honingbijen te verzorgen, mits je voldoende kennis hebt opgedaan.
 • Bij voldoende aanwezigheid en na succesvolle afronding van het examen ontvang je een écht NBV diploma.

Wat bieden wij verder?

 • Een exemplaar van het boek “Bijenhouden. Hoe doe je dat?”
 • Gratis lidmaatschap van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de imkervereniging Haarlem en Omstreken voor het eerste jaar, inclusief het blad ‘Bijenhouden’ vol interessante informatie over (honing)bijen.
 • Een leeslijst met interessante boeken over bijen voor verdere verdieping.
 • Toegang tot de Imkersoos, een maandelijkse bijeenkomst waar je ervaringen kunt delen en kunt leren van andere imkers.

Tijdinvestering en kosten

 • De tijdinvestering voor deze cursus bedraagt ongeveer een half uur per week per bijeenkomst aan zelfstudie. De lessen vinden plaats op zaterdagochtenden in maart en vervolgens om de twee weken, met uitzondering van een zomerstop. Enige flexibiliteit is vereist, gezien eventuele aanpassingen aan het rooster op basis van bijenontwikkelingen en weersomstandigheden. Voorlopige data:  9, 16, 23, 30 maart, 13, 20, april, 11? & 25 mei, (Vrijdag) 7 of 8? 22 juni, (Vrijdag) 5 en 6 juli, 17, 24?  31 augustus, Examen 4 september en diploma-uitreiking 11 september
 • €265,- voor de Basiscursus Natuurlijk Imkeren 2024
 • €100 voor een starterspakket met benodigde materialen

De Basiscursus Natuurlijk Imkeren 2024 begint op 2 maart 2024. Mis deze kans niet om deel uit te maken van dit boeiende avontuur en jezelf onder te dompelen in de betoverende wereld van de bijenteelt.

Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).  Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met de coördinator van het onderwijs, Sint Jan Tiesma, via telefoonnummer 06-30430253, of met de leraar van de basiscursus, Renate Kooijmans, via telefoonnummer 06-1840 5300.

Wij kijken ernaar uit om samen met jou de fascinerende wereld van de bijenteelt te ontdekken!

Met vriendelijke groet,

Sint Jan en Renate

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.