Twee Koninginnen

In augustus hadden we een vreemde situatie in de kast van Raymond. Twee Koninginnen in één kast. Da’s gek! Zowel de oude Koningin als de nieuwe liepen over het raat. Zonder ruzie te maken of onvertogen woord.
Blijkbaar is dat zeldzaam, maar niet uniek. Ook in Artis hadden ze hier ‘last van’. (met dank aan Ton):

23 oktober 2013 – Ook in het dierenrijk gaat het niet altijd volgens het boekje. Bij de honingbijen in Artis is zo’n typisch geval te zien. Er zijn namelijk twee koninginnen in de bijenkolonie.

Normaal gesproken heeft een kolonie maar één enkele koningin. Zij zorgt voor het nageslacht en is dan ook de enige die jongen krijgt. Naarmate zij ouder wordt neemt de productie van eitjes af en bereidt de kolonie een nieuwe koningin voor. Zij neemt als de tijd rijp is deze waardige taak over.

Op het moment is er een nieuwe koningin voorbereid en is zij al begonnen met eieren leggen. Uitzonderlijk is dat de vorige koningin ook nog steeds aanwezig is. Zij heeft nog geen afscheid genomen van de troon en weigert te sterven. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval tolereren de twee koninginnen elkaar.

De de honingbijen (Apis mellifera) zijn te zien in het Insectarium. De koninginnen zijn iets groter dan de andere honingbijen. Kan jij ze vinden?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.