Afscheid Medusa

Tijdens de voorjaarsinspectie waren we niet onverdeeld enthousiast over de kast van Medusa. Hoewel er best veel bijen rondwandelden, zagen we alleen darrenbroed. En dat is geen goed teken. Aangezien we ook een dop zagen hebben we e.e.a. nog even met rust gelaten en hebben we ons bezonnen. Te snel handelen is immers niet altijd het beste als imker. Vorig jaar hebben we al geleerd dat je voor succes soms even geduld moet hebben.

Helaas is het echter niet altijd feest. Een laatste check gisteren leerde ons dat we waarschijnlijk te maken hebben een darrenleggende Medusa, of met darrenleggende werksters. Tja, en dan moet je dus handelend optreden: We besloten het volk van Medusa samen te voegen met dat van Charlotte. Dat hebben we als volgt gedaan:

  1. Gisteren beide kasten naast elkaar gezet
  2. Heel veel rook geven in beide kasten
  3. Deksel van Medusa en Koninginen-rooster erop.
  4. Kast van Charlotte op de kast van Medusa
  5. Over drie dagen (a.s. woensdag) zetten we de kast van Medusa op de kast van Charlotte met daartussen een bijenuitlaat
  6. Een paar dagen later is die kast leeg en halen we Medusa’s kast definitief weg.

Deze methode kan, omdat het nog vroeg is in het jaar. Bijen zijn dan namelijk minder eenkennig. Bovendien zijn ze door de rook even de Koninginnen-geur kwijt en zullen ze elkaar makkelijker accepteren. Tenminste, dat is de theorie. Woensdag weten we of het in de praktijk ook klopt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.