Imker Thomas H. Bulthuis stond op zaterdag 15 juli samen met zijn vrouw in De Oosteinde aan de Zandlaan voor een bijenworkshop. Met behulp van bijenraten, schoolplaten en potjes honing uit Griekenland liet de imker zien hoe bijen leven en hoe ze honing maken.
Door Anouk Dijkshoorn, Hillegoms Nieuwsblad
Honing is een bijzonder product en in allerlei variaties te koop. Daar weet imker Bulthuis van Imkervereniging Haarlem alles van. Zelf heeft hij twee jaar in een klooster met orthodoxe monniken op Mount Athos geleefd, waar hij heeft geholpen met het opnieuw inrichten van de kloostertuin tot een soort ‘Hortus Botanicus’. “Rondom het Klooster Koutloumousiou zijn ontzettend veel bloeiende bomen, planten en gewassen te vinden. De bijen komen hier op af om nectar te verzamelen. Bijen voegen enzymen aan de nectar toe. Vervolgens wordt de honing ingedikt, doordat het vochtigheidspercentage van 80% naar minder dan 20% wordt teruggebracht. Wanneer de bijen klaar zijn met dit natuurlijke proces, kan de honing rechtstreeks uit de raten of korf geoogst worden.” Het soort honing dat uit dit proces ontstaat, hangt af van de bomen en planten waar de nectar uit wordt gehaald.
De bezoekers die op zaterdagmiddag aanwezig waren in de Oosteinde in Hillegom konden voor een klein bedrag een potje Griekse honing kopen. Imker Bulthuis is ook in de Zandvoortse duinen actief en samen met nog 75 andere imkers uit de omgeving aangesloten bij Imkervereniging Haarlem. “In de duinen heb ik zo’n 6 tot 8 bijenvolken. Met de eerste oogst van het jaar ging het meteen mis. De fruitbomen stonden in april mooi in bloei. Toen werd er aan het einde van de maand opeens vorst voorspeld. Door de onverwachte vorst, die laat in het jaar viel, veranderde de fructose-glucose samenstelling, waardoor de honing is gaan kristalliseren.” Maar, wordt de honing daarom weggegooid? Nee, daar wist de imker wel wat op te verzinnen. “Een tijd geleden voelde ik een maagzweer opkomen. Elke avond nam ik een lepeltje honing. De maagzweer verdween hierdoor snel.” Met zijn nieuwe vondst heeft de imker een zalfje gemaakt, waarin de gekristalliseerde honing is vermengd met biologische kokosolie en nog wat andere producten. Daaruit is een propoliszalfje ontstaan, dat gebruikt kan worden als natuurlijk antibioticummiddel. Ook dat werd zaterdagmiddag verkocht in het tuincentrum. Bezoekers konden de imker en zijn vrouw vragen stellen over het bijenleven en honing. “Hoe herken je nu een bijenkoningin?”, vroeg een van de bezoekers. Daar had de imker een speciale schoolplaat voor, waarop de verschillen tussen een koningin en een werkbij zichtbaar waren. “De koningin is te herkennen aan een langer achterlijf en heeft kortere vleugels. Haar lange achterlijf heeft ze nodig om haar legbuis diep in de cellen van de raten te krijgen, zodat ze daar eitjes in kan leggen.”
Voor de kinderen lagen er speciale honinglolly’s klaar. Ook werden er zelfgemaakte kaarsen van bijenwas verkocht.
Hallo. Wanneer is er weer honing te koop bij hotel Stay Okay