Samen tegen de wesp

Op de website ‘wetenschap in beeld‘ vonden we een opmerkelijk berichtje. Naast bestrijdingsmiddelen 😕 , blijken onze vliegende vriendinnen nog meer vijanden te hebben… De Aziatische Killer Wesp 😯  Gelukkig is er een ‘oplossing’ in de maak, al is het een wat andere wetenschap dan we verwacht hadden…

Killerwesp verspreidt zich razendsnel

De honingbij in Frankrijk staat zwaar onder druk. Hij wordt belaagd door de hoornaar, een killerwesp die uit Azië is komen overwaaien.

De hoornaars hebben zich flink voortgeplant, en over een paar jaar kunnen we ze in grote delen van Europa verwachten, waar ze de bijen bedreigen en dus ook het bestuiven van gewassen in gevaar brengen. Maar nu hebben onderzoekers een effectief wapen ontwikkeld dat de hoornaar vernietigt, zonder dat de ongediertebestrijders zelf in de gevarenzone komen.

Drone maakt killerwesp onschadelijk

De drone The Joker wordt op afstand vanaf de grond bestuurd en kan met behulp van een camera bij moeilijk bereikbare nesten in de toppen van de bomen komen. Als het nest eenmaal is gelokaliseerd, steekt de drone een lange buis in het nest, waarmee hij een gifspray naar binnen spuit.

Bekijk fragment van de drone

De drone wordt sinds 2010 ontwikkeld door het onderzoeksinitiatief Wadudu. Op de video zie je een proefvlucht, waarbij wordt getest hoe de drone in de lucht reageert. Het is een uitdaging om de gifbuis zo nauwkeurig aan te sturen dat hij het wespennest niet mist maar er recht in gaat.

Sinds de video is opgenomen is de drone nog verder verfijnd, en waarschijnlijk wordt hij in 2014 in massaproductie genomen.

drone
Klik voor het filmpje
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.