Reine is ziek

Slecht nieuws! Reine, een StayOkay-koningin, heeft waarschijnlijk ergens gif gegeten. Voor de tweede keer in korte tijd vonden we (bijna) dode bijen in haar kast. Automatisch rond deze tijd denk je aan de darrenslacht, maar dit waren helemaal geen darren. Bovendien waren de bijen niet helemaal dood, maar lagen ze versuft met de tong naar buiten uit te hijgen. Een naar gezicht.

We hebben dus een monster genomen en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gebeld voor onderzoek. Die stonden binnen 2 uur op de stoep. Op de foto’s is goed te zien dat de bijtjes van Reine zich echt niet goed voelen – en dat is nogal eufemistisch gesteld. We moeten de eerste bij nog vinden die vrijwillig op een pen blijft zitten en haar tong uitsteekt 🙁 .

Na de standaard vragen en testen als: hebben ze voldoende eten (ja), is het vuilbroed (nee), of heb je in een vlaag van verstandsverbijstering een mierenlokdoos in de kast gezet ivm het suikerwater (nooit doen!!), konden de inspecteurs inderdaad alleen maar concluderen dat de meiden ergens gif gegeten hebben.

Ze waren wel blij dat we direct gebeld hebben, want daarmee kunnen ze – mochten er onverhoopt meer gevallen komen – sneller bepalen waar dat gif vandaan komt.

 

LLLautje’s Leermoment:
Wanneer je opeens last hebt van bijen sterfte bel dan altijd met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit e/o de WUR.
Op hun sites lees je hoe je de melding moet doen. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.