Dag Pippa en Enquête (update)

Naast de bijentuin op orde brengen, hebben we vandaag ook kunnen vastellen hoeveel volken goed de winter doorgekomen zijn. Helaas was dat voor ons niet 100% goed nieuws: Pippa heeft namelijk de winter niet overleefd.

We hebben het APK formulier dus alsvolgt moeten invullen ?.

rip pippa

 

Dag Pippa

Tijdens het klussen met het worteldoek, zagen we als eerste Cassandra verschijnen en even later Berta. Beide volken werden opgewarmd door het zonnetje behoorlijk actief. En zelfs bij Shirley kwamen er af en toe bijtjes buiten kijken. Maar helaas dus niet bij Pippa. Daarom even in de kast gespiekt en daar bleek het volkje inderdaad de winter niet overleefd te hebben.

Op zich geen enorme verrassing, aangezien we ons bij het inwinteren al zorgen maakten over Pippa.

  • Pippa vonden we het spannendst. Pippa wilde namelijk niet eten en toen we vandaag de voerbak open deden was er nog steeds nauwelijks wat op. Maar! De bovenste broedkamer zat wel mooi vol en het was ook op 8 ramen een drukte van belang. We onderste broedkamer was nu wel vrijwel verlaten, dus die hebben we alsnog meegenomen.
    Het suikerwater hebben in de buurt uitgegoten, zodat ze het alsnog kunnen opeten. Blijkbaar wil Pippa het gewoon zelf doen ? .

Helaas waren we dus toch iets te optimistisch…

 

Update: 13.3.

Bij StayOkay en op het Delftplein zijn alle dames de winter doorgekomen! ? En dan levert ook nog eens prachtige plaatjes op. Leuk om te zien ze de dames van Rosa stuifmeel binnenhalen.

 

 

Enquête Uitwintering Bijenvolken

Hopelijk zijn onze volken op NooitRust niet maatgevend voor de rest. Op de site van de NBV lezen we:

  • Het is elk jaar een spannend moment: de uitwintering van de bijenvolken. Iedere imker is benieuwd hoe de situatie in het land is. De laatste paar jaar is de sterfte van bijenvolken beduidend minder dan in de jaren daarvoor. Lag het sterfte percentage aanvankelijk boven de 20%, de laatste twee jaar bleef het onder de 10%.nbv

Vooralsnog ziet gelukkig de tussenstand er goed uit. Mocht je zelf de APK voor de winter niet hebben ingevuld, maar nu toch nog willen bijdragen aan het onderzoek dan kan dat. Vul dan de enquête in:

Enquête uitwintering 2015-2016

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.