Thymovar stinkt

Vorige week schreven we over het verschil in trek van de meiden. We zijn er waarschijnlijk uit: Het belangrijkste probleem is de Thymovar, denken we. Leg je die naast het eten, dan vinden de dames het teveel stinken.

 

Woensdag

Afgelopen woensdag hebben we de voer voorraad bekeken

  • Op NooitRust hadden Shirley, Berta en Cassandra al het voer wederom schoon op en zaten de dames te wachten op de re-fill 😀 *
    Pippa had echter het voor nog altijd niet aangeraakt. Ze had geen interesse in de voerbak en zaten weer veel buiten de kast. Dus dit keer de kast open gemaakt voor een grondige controle.
  • Op StayOkay was de score trek versus geen trek, 50% vs 50%.
    Bertha4 en Anastatia hadden lekker gegeten, Reine en Aphrodite niet.
  • Rosa bleek niet alleen haar nieuwe plekje, maar ook het eten heerlijk te vinden.

 

Waarin zit toch dat verschil in trek?

RosaDelftplein
Rosa heeft het goed

Terug naar de theoretische oorzaken. Deze week was de temperatuur prima, zeker niet te laag voor voedselopname. En het vermoeden van overschot, ‘geen honger’, bleek helaas ook niet het geval. Oké er zat nog best wat voer in de kast, maar een overvloed zeker niet. Laat staan dat het voldoende is om de winter door te komen.
Wat wel opviel, is dat de Thymovar heel dicht bij de voeropening lag. Waarschijnlijk is dat bij het opleggen van de dekplank verschoven. Bovendien hebben de kasten met twee broedkamers (dus ook dubbele dosis Thymovar) minder opname lust dan kasten met slechts een broedkamer (en dus minder Thymovar.

We hebben dus de Thymovar verwijderd en nog even gewacht met de tweede behandeling. En even later zagen we al bijen in de voerbak klimmen. Vol goede moed de kast weer dichtgemaakt.

 

Zondag

En ja hoor, het gaat al beter. Bij Pippa was het al veel drukker in de voerbak, al gaat het nog steeds niet van harte. De bakken van Shirley, Cassandra en Berta waren weer helemaal leeg*, Pippa was halverwege. De conclusie is duidelijk: Thymovar stinkt, maar het is geen wet van mede en persen. Wellicht dat het nog wat meer moet uitdampen voordat de stank echt weg is bij het voergat.

Hetzelfde patroon zagen we ook op StayOkay. Daar aten 2 van de 4 volken dus nauwelijks. Echter na het verwijderen van de Thymovar, komt ook daar de eetlust langzaam terug.

 

Lautje’s Leermoment

Tijdens het voeren goed opletten dat het niet te dicht bij het voer ligt, of gewoon even wachten met Thymovar tot er 10kg per kast is opgenomen.

 

 

 

* Shirley, Berta en Cassandra hebben totaal een dikke 10kg (droog) / 15 liter (nat) voer binnen gekregen, dat moet voldoende zijn om de winter door te komen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Thymovar stinkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.