Basiscursus ’Natuurlijk imkeren’ Haarlem 2020

Heb je altijd al meer willen weten over honingbijen? Schrijf je dan in voor de basiscursus ‘Natuurlijk imkeren’.

https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus-imkeren/HHGwPWPzCU#info

Half februari starten we met de basiscursus ‘Natuurlijk imkeren’ in Haarlem. Je leert imkeren op een natuurlijke manier. In de zomer zou je dan eventueel als je eraan toe bent zelf met je eerste zwerm aan de slag kunnen. Wil je alleen maar meer weten over het houden van honingbijen? Dan kun je je ook aansluiten.

Gestart wordt met vijf theorielessen, waarin onder andere de biologie en anatomie van de honingbij worden besproken. Daarnaast het zwermen van de honingbij,  het maken van een kunstzwerm, het inrichten van een imkerij, de imme, dracht en bijengezondheid.

Half februari starten de praktijklessen. In deze veertien lessen volgen we het seizoen van de bijenvolken en leer je onder andere raampjes en kunstzwermen maken.

Je volgt de honingbijen (bijna) een heel jaar rond.  We gaan in op de thema’s: welzijn en de gezondheid van de bijen, wet- en regelgeving en hygiëne in en rond de bijenkasten en het oogsten van honing.

De belangrijkste punten in het kort:

  • 5 theorielessen op de dinsdagavond
  • 7 praktijklessen op de zaterdagochtend  (ongeveer 2 uur)
  • Een excursie naar een bijzondere en nabijgelegen bijenstal
  • Een feestelijke afsluiting voor het behalen van het diploma

Na de lessen kun je zelfstandig bijen houden en ontvang je bij voldoende aanwezigheid en bij het afleggen van het examen met goed gevolg een diploma. In het eerste seizoen ben je gratis lid van de Nederlandse Bijen Vereniging en de Imkervereniging Haarlem en omgeving.  

Lidmaatschap bij het NBV kost normaal gesproken € 62,50. Je kunt lid of donateur worden van IVH&O voor € 20,-.  Totaal € 82,50.

Voor het opdoen van leuke contacten en nog meer kennis over imkeren kun je het Bijenpraatje/soos van de Imkervereniging Haarlem en Omgeving op de tweede dinsdagavond van de maand bijwonen.

Als cursist wordt van je gevraagd zelfstudie en het voorbereiding van de lessen te doen. Je ontvangt hiervoor een werkmap.

  • Docent: Renate Kooijmans
  • Tel: 06-18405300
  • Leslocatie: Stayokay en de standplaats van de bijen:
    Schoterbos in Haarlem-Noord
  • Kosten voor deelname € 175,-. Daarbij komt nog het lesboek: Bijenhouden, hoe doe je dat? van Friedrich Pohl. bol.com € 30,- of bijv. bij Imkershop.nl € 22,- ex. verzendingskosten. Daarnaast kun je kiezen voor imkerkleding en gereedschap. Daarover meer in de les.

Heb je interesse in de basiscursus? Schrijf je dan in.  Via de website van het NBV. Of mail.

Maak €175,- over naar bankrekeningnummer NL46TRIO0197820719 t.n.v. Imkervereniging Haarlem en omstreken.
En vermeld per persoon, naam en ‘basiscursus 2020’

Inschrijving is op volgorde van betaling. Minimaal 8, max 20 deelnemers.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.