Beste imkers

Ik kijk weer regelmatig met verwondering naar mijn nijvere bijen. Velen vliegen met prachtig gekleurde pollen aan hun achterpoten de kast in. Pollen / stuifmeel dat hard nodig is voor de aminozuren/eiwitten voor de bijen zelf en voor de vele aanwezige larven in de raten.

Ook vliegen er bijen de kast in met ogenschijnlijk niets. Grote kans dat zij water hebben gehaald bij een bijenkroeg. Water nodig om voor eigen gebruik, luchtvochtigheid en temperatuur te regelen en vooral ook om de nog aanwezige wintervoorraad suikers op te lossen.

Met name dit laatste, de nog aanwezige voorraad suikers, is een punt van aandacht. Ogenschijnlijk vliegen de bijen uit om nectar te oogsten. Maar gezien het droge en koude weer is de productie van nectar door planten gering. Voor zover er al bloeiende planten zijn die nectar produceren.

Mijn advies is om de bijenvolken te controleren op de aanwezigheid van voldoende voer in de raten. Ondanks de kou kunnen de volken zich snel ontwikkelen en hebben daar veel voer bij nodig.

Als bijen nu steeklustig zijn kan dat al een indicatie zijn voor voedselgebrek. Maak zo’n kast niet meteen open maar weeg de kast door hem van achteren even op te tillen. Je voelt meteen wel of een kast licht is of gevuld. Het plaatsen van een gevulde voerbak (suiker : water = 1:1) kan dit probleem snel oplossen.

Mogelijk heb je nog raampjes met wintervoer. Hang deze dan in de kast door een leeg kantraam of opsluitblok weg te nemen. Het ziet er naar uit dat dit weer voorlopig nog aanhoudt. Dus houd rekening met voerbakken en vergeet de honingkamers nog maar even.

Pieter Dhont

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.