Bijenkasten verplaatsen

De imker staat bij en kijkt naar zijn bijenstand en denk, ze staan niet op de goede plaats. Of de imker wil aanstaand voorjaar zijn volken verenigen, maar de te verenigen volken staan niet logisch. In beide gevallen biedt de winter uitkomst de bijenkasten/volken op een nieuwe gewenste plaats te zetten.
Tijdens de winter worden de laatste winterbijen geboren en deze bijen hebben zich nog niet georiënteerd. De oude bijen in de kast blijven tijdens de koude periode zo lang in de kast dat zij hun geheugen verliezen m.b.t. de locatie waar de kast staat.
Het gaat erom dat de bijen meerdere weken binnen zitten. Daarna gaan ze zich op een mooie dag met 12 of meer graden of iets minder met veel zon opnieuw oriënteren tijdens het uitvliegen.

Wil je de kasten verplaatsen naar een nieuwe stand in de tuin dan is dat nu het moment.
Ook als je ze later wilt verenigen. Zorg dat je de nieuwe stand klaar hebt en maak ruimte naast de kast(en) die je wilt verenigen (ook kun je de kasten stapelen).
Zorg wel voor goede spanbanden en stop vooraf uit voorzorg tijdelijk een strookje schuimrubber in de vliegopening. Bij het per ongeluk stoten van de kast kunnen de bijen zo maar weer naar buiten komen.
Draag de kasten bij voorkeur met z’n tweeën naar de nieuwe plek of gebruik een kruiwagen met slappe band (tegen het stoten).

Ga de bijen niet met een auto vervoeren. De kans is groot dat het volk verstoord raakt en het contact met het voer verliest, met sterfte tot gevolg.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.