Een bij maakt nog geen lente

Het ziet ernaar uit dat we een paar lenteachtige dagen krijgen. Met temperaturen waarbij de bijen naar buiten komen. En kunnen we getuige zijn van de reinigingsvlucht. De verleiding is dan groot om in de kast te kijken. Maar betracht enige terughoudendheid het is nog maar half februari. Het broednestje is nog klein en kwetsbaar voor kou.

Wat je wel kunt doen is de kast wegen om te voelen hoe het met de voedselvoorraad staat. Je tilt de kast van achteren op en weegt zo de inhoud. Is de kast licht dan kun je een vel borstplaat op het volk / raten leggen of een opengesneden pak Apifonda. Dit mag eigenlijk niet voorkomen!

Vliegen er geen bijen uit dan kan het volk dood zijn. Kijk onder de kast of op de varroabodem of je vers wasmul vindt; of druk je oor tegen de zijkant van de kast en tik met de knokkels van je vuist op de zijkant aan de andere kant van de kast. Hoor je het volk bruisen dan leeft het. Bruist het op en wordt het daarna weer snel rustig dan is het moergoed; blijft het bruisen, “Huilen”, dan is de kans groot dat het volk moerloos is.

Hoor je niets, maak dan de kast van achteren – onder open en bekijk de bodemplank. Daarna onder de dekplank. Begin met de raampjes bovenin in het midden op te lichten. Geen broed, geen bijen betekent kast leeg maken. Omdat er kans is dat het volk het leven heeft gelaten door een ziekte is het zaak de raampjes te verwijderen en de kast met heet sodawater te reinigen en eventueel te flamberen met een verfbrander (dit laatste niet bij een kuststof kast). Doe de raampjes in de stoomwassmelter om zo weer schone raampjes te krijgen.

Wacht met ingrijpen nog een paar weekjes. kijk of de bijen weer terugkomen met pollen. Andere bijen komen terug met water om de wintervoorraad op te lossen.

Succes.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.