Een druk bezochte en geslaagde imkeravond

Een druk bezochte en geslaagde  imkeravond met 35 geïnteresseerde  imkers waarvan enkele gastimkers uit Zaanstad, Velsen en Beverwijk.

Falco Bloemendal introduceerde een nieuwe cursus “Korfvlechten”  onder leiding van Ferry Schutzelaar. Deze start eind van deze maand en  is direct goed ontvangen en is  dezelfde avond volgeboekt.

Speciale gast  Arjan van Damme uit Zeeland vertelde over zijn resistente bijen. Door natuurlijke selectie heeft van Damme ziekteresistente volken opgebouwd. Arjan heeft bijen die varroa resistent/met varroa kunnen omgaan. Het resultaat van bewust niet behandelen en verstandig omgaan met lokale bijen.

In de informele setting bij Stayokay is er gesprek/discussie geweest over  de volgende casus:

“Kunnen we onze kennemer bijen onder invloed van de zwarte bij uit het nationaal park varroa resistent krijgen?”

De zwarte bij was in zuivere vorm bijna volledig uit ons land verdwenen. Echter in Kennemerland hebben we het geluk dat er een populatie wilde zwarte bijen zich in het nationaal park bevindt.

Het bijenaantal van een zwarte bijenvolk is weliswaar beperkt, maar de werksters leven opmerkelijk lang. Hierdoor is er minder broed en zijn de volken varroa toleranter. De bijen zijn robuuster.

Het antwoord is dan ook “Ja”. Er is naar aanleiding daarvan een werkgroep geformeerd met als doel om te  gaan kijken naar de mogelijkheden. (Bijvoorbeeld invoer Texelse zwarte bijen) 

Algemene info:

De Apis  mellifera mellifera, de zwarte bij genoemd, is bij uitstek aangepast aan ons klimaat . In zuivere vorm, is onze inlandse bij niet steeklustig en niet erg geneigd tot zwermen.  Deze bij geeft een goede honingopbrengst. Het vliegbereik en lastvermogen is door de robuuste lichaamsopbouw beduidend groter dan dat van menig ander bijenras.

Door het grote lichaam en de lange beharing houdt de bij warmte ook langer vast.

De bij vliegt uit bij lage temperaturen (vanaf 5,5 graden Celsius) waardoor deze van vroeg tot laat op de dag kan verzamelen. Aanhoudende druilregen of sterke wind houden het diertje evenmin in de kast. De zwarte bij overwintert uitstekend. De wintertros is klein, maar erg compact, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden en de sterfte minimaal blijft. Stuifmeel wordt al vroeg in de lente verzameld. Het broednest is mooi compact en het stuifmeel wordt vaak in een ononderbroken cirkel om het broednest opgeslagen. De koninginnen zijn vele jaren productief.

Het bijenaantal van het volk blijft weliswaar beperkt, maar de werksters leven opmerkelijk lang. Hierdoor is er minder broed en zijn de volken varroa toleranter.  Doordat er ook opvallend meer ‘haalbijen’  dan ‘huisbijen’ in een volk zijn, is de honingopbrengst goed te noemen.

Bron: http://szh.nl/bijen/zwarte-bij/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.