Het is zover!

Werkgroep de zwarte bij

Door: Dick Schrama

Waarschijnlijk hebben jullie er wél van gehoord, maar heb je geen idee wat, waar en hoe het nu eigenlijk zit met het project over de zwarte bijen. Welnu, ik kan je zeggen; we zijn van start gegaan.  Maandag 4 februari is de werkgroep voor het eerst bij elkaar geweest. In de werkgroep zitten Falco Bloemendal, Ferry Schutzelaars, Pieter Donth, Rieks Bulthuis en mijn persoontje, Dick Schrama.

Het is de bedoeling dat we je van tijd tot tijd op de hoogte gaan brengen van de ontwikkelingen. Ik zal dat doen middels een blog op onze website. Verder is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je ons altijd kunt benaderen met eventuele vragen die je hebt over de zwarte bijen.

Wat hebben we tot zover? Transportbedrijf van de Veld in Zandvoort, heeft ons een locatie ter beschikking gesteld om onze zwarte bijen neer te kunnen zetten. Vóór juni van dit jaar, gaan we zorgen dat hier 6 tot 10 volken zwarte bijen komen te staan.

Het gebied waar de bijen komen, ligt redelijk geïsoleerd en de imkers in de buurt die met andersoortige bijen werken, wordt gevraagd om deze bijen te verplaatsen of om ze te vervangen voor zwarte bijen. We gaan ervan uit dat de medewerking van deze imkers maar gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet lukt, want we willen natuurlijk niemand iets opdringen en veranderingen in het imkeren zijn meestal ongewenst. Dat maakt niets uit, want we gaan met onze volken bewerkstelligen dat we heel veel darren in die buurt krijgen. Zo veel, dat ze het overwicht vormen binnen de totale darrenpopulatie en er vanzelf een natuurlijke overgang van de normale bij naar de zwarte bij gaat komen in deze omgeving. Het komende jaar gaan we ons dus concentreren op het overwicht van de zwarte bij in een kleine ‘geïsoleerde’ omgeving. In dat jaar, gaan we ook de sterkte en de zuiverheid van onze zwarte bijen monitoren. We gaan volken selecteren om koninginnenteelt mee op te starten.

Of we dit jaar nog kunnen beginnen met de koninginnenteelt, is maar zeer de vraag. Het is namelijk afhankelijk van aantal factoren en 1 daarvan is de factor tijd. De nieuwe volken op de nieuwe locatie moeten eerst de tijd krijgen om groot en sterk te worden. Om die reden is het waarschijnlijker dat we pas volgend jaar daarmee kunnen beginnen.  Als we zover zijn dat er voldoende nieuwe zwarte koninginnen zijn, kunnen we de volgende stap gaan maken.

We gaan zoveel mogelijk promoten om startende imkers, maar ook bestaande imkers, zwarte bijen te gaan houden. De vereniging Imkerij Haarlem zal voor een klein bedrag, zwarte koninginnen gaan uitzetten, al dan niet met een volk erbij. Op die manier krijgen we steeds sterkere bijen in de regio die varroa tolerant gaan zijn. Als alles goed gaat, hoeven we over een aantal jaar onze bijen niet meer te behandelen tegen deze mijt. En dát is natuurlijk waar het ons uiteindelijk allemaal om te doen is…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over “Het is zover!

 1. Bedankt Falco, het is nog wat specialistisch voor het betreffende publiek maar ik ga proberen het toegankelijk toch een plekje te geven in het verhaal van ‘samen voor gezondere en meer weerbare (natuur)bijen’. Heel veel succes met het plan!

 2. dag Falco, Ferry en team,
  wat een goed nieuws over de plannen met de werkgroep de zwarte honingbij! hebben jullie een kort tekstje (pdf oid) over het plan en het waarom ervan? ik geef de 23e na honeyland een Q&A in rialto over bijen en bidoversiteit en wil jullie stichting en specifiek dit plan graag onder de aandacht brengen!

  keep up the good work en buzzzy grt mariken van Bee Heroes Kunstfort bij Vijfhuizen

  1. beste Mariken

   in antwoord op je vraag:

   Doel:
   Door invoering van raszuivere zwarte bijen op het bijen arsenaal in Kennemerland komen tot sterkere volken die ziekte resistenter en varroa tolerant zijn.

   Situatie
   In verschillende landen in Europa zijn er initiatieven om (de laatste restanten van) het lokale type van de donkere bij in zijn zuivere vorm te behouden. Zowel DNA-studies als morfologische metingen hebben onweerlegbaar bewezen dat dankzij die initiatieven, in verschilllende enclaven in haar oorspronkelijke areaal, de zuivere donkere bij nog steeds als een aparte ondersoort met diverse stammen voorkomt. Alleen de Lage Landen blijken er tussenuit te vallen: door massale import van bodemvreemde rassen sinds de Eerste Wereldoorlog is de donkere bij in Vlaanderen en Nederland in zijn geheel ingenomen door een bastaardbij. De verschillende nationale organisaties ter behoud van de donkere bij werken internationaal samen in de SICAMM.

   Kennemerland heeft het geluk dat in het Nationaal park Kennemerland er nog een kolonie zwarte bijen voorkomt. Verder in NH is Texel raszuiver en er is een station op Neeltje jans.

   Plan/Uitvoering
   Zuid Kennemerland kent natuurlijke barrières in de vorm van water (Noordzee, Noordzeekanaal en het Spaarne. Hierbinnen is Zandvoort is omringt door de Amsterdamse waterleidingduinen en Nationaal park Zuid Kennemerland. In dit gebied zijn geen imkers actief. Zandvoort is hierdoor ideaal om als bevruchtingsstation te dienen voor de rest van Kennemerland en kent een beperkt aantal imkers.
   • Realiseren Koninginneteelt
   • Realiseren bevruchtingstation
   • Uitzetten zwarte koninginnen, start vanuit het noorden

   Tijdpad
   Maart 2019 • Gast presentaties Zwarte bij imkers zeeland & Texel
   • Presentatie koninginnenteelt
   • Contacten leggen met zwarte bijen imkers (Texel) ivm aankoop volken en koninginnen.
   • Voorbereidding koninginneteelt Pieter
   september • Contact Wageningen ivm onderzoek resistentie en tolerantie.
   Januari 2020 • Inrichten Imkerstand Zandvoort
   Februari 2020 • Aanschaf 4 volken
   • Verhuizen volken (Privé volken Schrama & Rieks)
   • Overige imkers Zandvoort informeren/betrekken
   Juni 2020 • Eerste nieuwe koningen vanuit teelt, bij succes laten inlopen in cursus volken
   September 2020 • Analyse resultaat
   • Planning teelt/ uitrol 2021

 3. Goh, dit leest erg als “of je nu wilt of niet, je gaat over op zwarte bijen”
  Ik bestrijd al jaren geen varroa in mijn kasten omdat die er weinig is, bij mijn carnica bijen.
  Sinds ik de bijen zelf de raten laat uitbouwen (zonder kunstraat dus) heb ik weinig last van varoa. Dat ze natuurlijk zwermen zal ook bijdragen aan verminderde varroa aanwezigheid, omdat er een periode is zonder broed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.