Het is zover!

Werkgroep de zwarte bij

Door: Dick Schrama

Waarschijnlijk hebben jullie er wél van gehoord, maar heb je geen idee wat, waar en hoe het nu eigenlijk zit met het project over de zwarte bijen. Welnu, ik kan je zeggen; we zijn van start gegaan.  Maandag 4 februari is de werkgroep voor het eerst bij elkaar geweest. In de werkgroep zitten Falco Bloemendal, Ferry Schutzelaars, Pieter Donth, Rieks Bulthuis en mijn persoontje, Dick Schrama.

Het is de bedoeling dat we je van tijd tot tijd op de hoogte gaan brengen van de ontwikkelingen. Ik zal dat doen middels een blog op onze website. Verder is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je ons altijd kunt benaderen met eventuele vragen die je hebt over de zwarte bijen.

Wat hebben we tot zover? Transportbedrijf van de Veld in Zandvoort, heeft ons een locatie ter beschikking gesteld om onze zwarte bijen neer te kunnen zetten. Vóór juni van dit jaar, gaan we zorgen dat hier 6 tot 10 volken zwarte bijen komen te staan.

Het gebied waar de bijen komen, ligt redelijk geïsoleerd en de imkers in de buurt die met andersoortige bijen werken, wordt gevraagd om deze bijen te verplaatsen of om ze te vervangen voor zwarte bijen. We gaan ervan uit dat de medewerking van deze imkers maar gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet lukt, want we willen natuurlijk niemand iets opdringen en veranderingen in het imkeren zijn meestal ongewenst. Dat maakt niets uit, want we gaan met onze volken bewerkstelligen dat we heel veel darren in die buurt krijgen. Zo veel, dat ze het overwicht vormen binnen de totale darrenpopulatie en er vanzelf een natuurlijke overgang van de normale bij naar de zwarte bij gaat komen in deze omgeving. Het komende jaar gaan we ons dus concentreren op het overwicht van de zwarte bij in een kleine ‘geïsoleerde’ omgeving. In dat jaar, gaan we ook de sterkte en de zuiverheid van onze zwarte bijen monitoren. We gaan volken selecteren om koninginnenteelt mee op te starten.

Of we dit jaar nog kunnen beginnen met de koninginnenteelt, is maar zeer de vraag. Het is namelijk afhankelijk van aantal factoren en 1 daarvan is de factor tijd. De nieuwe volken op de nieuwe locatie moeten eerst de tijd krijgen om groot en sterk te worden. Om die reden is het waarschijnlijker dat we pas volgend jaar daarmee kunnen beginnen.  Als we zover zijn dat er voldoende nieuwe zwarte koninginnen zijn, kunnen we de volgende stap gaan maken.

We gaan zoveel mogelijk promoten om startende imkers, maar ook bestaande imkers, zwarte bijen te gaan houden. De vereniging Imkerij Haarlem zal voor een klein bedrag, zwarte koninginnen gaan uitzetten, al dan niet met een volk erbij. Op die manier krijgen we steeds sterkere bijen in de regio die varroa tolerant gaan zijn. Als alles goed gaat, hoeven we over een aantal jaar onze bijen niet meer te behandelen tegen deze mijt. En dát is natuurlijk waar het ons uiteindelijk allemaal om te doen is…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Het is zover!

  1. Beste Jessica

   Hartelijk dank voor de interesse in ons zwarte bijen project. Onze bijen zijn helaas voor de komende jaren niet te koop. Onze bijen worden allemaal geplaatst op onze stand in Zandvoort. De F1 koninginnen worden geplaatst bij de imkers in Zandvoort. Hiermee creëren we hopelijk veel zuiver zwarte darren afgeschermd door de duinen. Je kan Zwarte bijen volken of koninginnen kopen op Texel en waarschijnlijk ook Terschelling. Verder zijn er bevruchtingsstations zoals Neeltje Jan.

   Met vriendelijke groet,
   Falco Bloemendal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.