Winterwerk

Het is nu tijd om die werkzaamheden te verrichten die je anders later wil doen maar dan is het eigenlijk te laat.
Jouw handgereedschap in heet sodawater ontsmetten; de beroker schoonmaken en blaas hem even goed door. Kan zijn dat de terugslagkogel is vast gaan zitten. Deze uitnemen en ook goed schoonmaken.

Het schoonmaken van lege gebruikte bijenkasten
Kastmateriaal, dat niet door een volk wordt bewoond, schoonmaken, controleren, herstellen, eventueel de buitenzijde van een nieuwe laag beits voorzien en de binnenzijde met heet sodawater (60 gram soda per liter water) schoonmaken. Naspoelen met schoon water. De bijen voorzien de binnenzijde van de kast van een mooi laagje propolis. Dit remt het ontstaan van schimmels, virussen en bacteriën. Propolis is waterafstotend en daarom de binnenzijde nooit schilderen, vernissen o.i.d. Hooguit de binnenzijde van een gebruikte houten kast even flamberen met een verfbrander ter bestrijding van parasieten. Een nieuwe kast kun je bestrijken met een oplossing van propolis in spiritus. ( 100 gram fijngemalen propolis in een grote Hak-pot en deze vullen met spiritis. Regelmatig schudden tot de spiritis is opgelost. Filteren door een koffiefilter en u heeft een propolis oplossing om de kasten van binnen mee te bestrijken).

Herstellen van gebruikte raampjes en maken van nieuwe.
Loop alle niet in gebruik zijnde raampjes even na. Zo nodig op de hoeken opnieuw een spijkertje van circa 2 cm. De bedrading moet strak zitten. Je moet er op kunnen tokkelen.
Ook kun je nu al nieuwe raampjes monteren met op iedere hoek een spijkertje van ongeveer 2 cm. De bespanning van de RVS-draad moet horizontaal uitgevoerd zijn. Aangezien honing en broed zwaar zijn, zou de raat bij een verticale bespanning onder invloed van gewicht en zwaartekracht naar beneden doorzakken. Om dit te voorkomen, is een horizontale bespanning met 3 of 4 horizontale draden de beste oplossing.
Wacht met het aanbrengen van kunstraat tot het moment dat je de raampjes nodig hebt. Anders gaat het kunstraat lubberen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.