Bloemenlint

Het bestuur kreeg recent de vraag of zij vanuit haar expertise kan bijdragen aan een beter leefmilieu voor de bijen? Als je zo’n vraag bereikt vanuit betrokken burgers dan zeg je natuurlijk volmondig: ja.
Dus Sint Jan, ons biologisch dynamisch bestuurslid, heeft vol enthousiasme de overleggen bijgewoond. En ook al snel is de voormalige Stadsecoloog Dik Vonk aangeschoven. Hiermee worden dan de krachten gebundeld voor niet alleen de honingbij, maar ook inzet plegen voor alle wilde bijen.

Het meest treffende vind ik het om nu samen te werken met enthousiaste mensen die in een versteende straat wonen. Deze willen vergroenen vanwege de slechte berichten over de bij in de media. Dit maakt dat volkomen open gesproken wordt over de vraag: “Wat kunnen wij bijdragen?” Nu is de straat al van alles aan het delen, via het concept van de leefstraat. Men leert elkaar als bijkomend voordeel ook kennen.

Ideeën zijn om de Leefstraat heel letterlijk te gaan nemen, en te zorgen voor geveltuintjes en het groen maken van de boomvakken in de straat. Klein beginnen om daarna steeds meer en steeds groter te gaan.

Bloemenlint
Bloemenlint

Inmiddels is vanuit de gemeente ook de actieclub van Steenbreek aangesloten, die als motto hebben: Steen eruit en plant er in. Ook Spaarnelanden schuift graag aan. Hier kan dan mee worden overlegd hoe natuurvriendelijker beheer, bijdraagt aan rijkere flora en fauna (met name het flexibeler maken van de maaitijdstippen gelet op het veranderende klimaat zal nodig zijn om dracht te bevorderen). Ook hebben zich hoveniers aangesloten en kwekers van planten.

Al met al een hele enthousiaste club die de straten van Haarlem willen gaan vergroenen. Want Haarlem (weer meer) Bloemenstad.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 gedachte over “Bloemenlint

 1. Krijgt deze actie ook dit jaar en vervolg? En wordt er dan een subsidie voor bloemenzaad aangevraagd bij de Gemeente Haarlem? Ik zou bijvoorbeeld graag een bloemenlint langs het stukje spoorlijn / fietspad langs de twee scholen net achter de Verspronckweg willen zien. Een aan de Verspronckweg zelf is ok vast ruimte. En vervolgens langs de plantsoenen van de Kleverparkweg. Er is dat veel ruimte voor.
  Ik zou graag ondersteunend mee willen doen.
  Hartelijke groet,
  Henriëtte van Rooij
  06-42.84.0.79
  Pas Ik ben a.s. zaterdag terug uit het buitenland en goed bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.