Afgelopen dinsdagavond was er weer bijensoos, dit keer had Jan Kees er een creatieve invulling aan gegeven. Een paar maanden geleden had Marian Hachmang vertelt over encaustic art, het schilderen met bijenwas. Dinsdagavond was de praktische invulling. We mochten zelf aan de slag.
Recentelijk had ik gelezen dat de fameuze mummie portretten uit Fajoum (Egypte) gemaakt waren met encaustic. De portretten hebben nog veel van hun originele helderheid ondanks dat ze duizenden jaren in tombes onder de grond hebben gelegen. Het is dus wel een schilderkunst die de tand des tijds goed kan doorstaan. Hierdoor was ik geïnteresseerd om dit eens uit te gaan proberen.
Na een korte uitleg hoe je het een en ander moest doen gingen een aantal van de aanwezigen aan de slag. Op de zool van een kleine strijkijzer smolt je de kleuren was die je wilde gebruiken en dan zette je het strijkijzer op het papier (in dit geval een glanzend foto papier) Je kunt als ondergrond ook andere materialen gebruiken zoals hout, gips, canvas etc. Door bewegingen te maken met het strijkijzer creëerde je structuren in de was. Grappige effecten waren het gevolg. Soms ging er een kreet van teleurstelling op als door een beweging met een strijkijzer een voorgaand effect teniet werd gedaan of het gewenste resultaat niet werd behaald.
Marian had voorbeelden meegenomen van haar eigen creaties, echt mooie schilderingen. Wat je met zo’n klein strijkijzertje kunt maken is verbazend. Naast het strijkijzer wordt er gebruik gemaakt van andere middelen zoals een sponsje, een heet ijzer waar je verschillende instrumenten op kunt plaatsen voor gewenste effecten. Uiteraard moet je als beginneling niet de illusie hebben dat je direct een schitterend landschap kunt maken, toch kun je al snel mooie resultaten maken. Hieronder mijn laatste creatie die vanuit niets is ontstaan. Een tikkeltje sferisch en met een beetje fantasie kun je in het groen een alian zien die harp speelt. Een leuke herinnering aan een gezellige bijensoos.