Leuke imkeravond

De imkeravond van afgelopen dinsdag was weer gezellig! Het onderwerp was ‘zwermen’, maar voor het zelfde geld had het ‘bijenuitvinders’ kunnen heten. Voor diegene die de avond gemist hebben heeft Jankees gelukkig nog een verslag gemaakt.

 


Bijensoos dinsdag 9 augustus

 

Zwermen
Op de vorige verenigingsavond hebben we gemeenschappelijk besloten dat deze soos zal gaan over “zwermen”. Falco bijt de spits af en vertelt aan de hand van youtube filmpjes over het fenomeen zwermen. Hij vult het aan met zijn eigen ervaringen en ervaringen uit het zwermschepteam.

Falco schat dat het aantal zwermmeldingen bij onze vereniging rond de tachtig zal liggen(!).

 

Stofzuiger
Na zijn duidelijke inleiding neemt Bert het over en laat zijn schepping “de stofzuiger” zien. Zijn laatste versie werkt beter waarmee hij de zuigkracht kan aanpassen en de bijen blijven ongeschonden. Met deze stofzuiger is het scheppen van zwermen wel heel gemakkelijk. Hij raadt dit iedereen aan.

 

Uitschuif kieps
Daarna wordt nog een zelf gemaakte kieps op uitschuifbare stang gedemonstreerd. Vanaf nu hangt geen enkele zwerm meer te hoog!

Erg leuk dat onze eigen mensen bereidt zijn te vertellen en te demonstreren hoe zij bezig zijn met bijen. Gedurende de hele soos worden de verhalen van de vertellers onderbroken door vragen en ervaringen van de aanwezigen, waardoor een heel gezellige, informele maar toch leerzame avond ontstaat.

 

Na-vraag
De enige vraag die onbeantwoord blijft is hoe het komt dat een zwerm vrijwel varoa vrij is. Dit heb ik vandaag op facebook bij de groep bijenhouden.nl gepost en het onderstaande kwam als zeer plausibele uitleg van Mathijs Herremans:
“Bijna alle mijten zitten in het broed en mijten kunnen maar 10 dagen zonder broed. In optimale omstandigheden zal een jonge koningin pas gaan leggen na het laatste darrenbroed. 9 dagen later is het eerste gesloten werksterbroed. De andere mijten gaan dood. Dat is wat Albert muller mij vertelde, datzelfde geld natuurlijk voor een voorzwerm, die moet eerst bouwen en helemaal voor een nazwerm. Maar soms legt een koningin al voordat het oude broed is uitgelopen”.

Jankees


 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.