Van Langstroth naar Design

De imkeravond van gisteren was een inspirerende! Aris de Bakker heeft ons eerst kort meegenomen in de geschiedenis van de bijenkast. Om ons vervolgens in vogelvlucht mee te namen langs een heel palet aan bijenkasten inclusief hun ‘effectiviteit’ en ‘esthetica’.

We hebben een hoop geleerd!

Wie wist nog dat ons aller Simplex/Spaar-kast van de Langstroth kast afstamt? Dat de Dadantkast ontwikkeld is voor grote(re) volken? Überhaupt het bestaan van de Layens kast of de i-Bee kast? Of de ins en out’s van de Einraumbeute kast van Wim van Grasstek*?
En zo passeerden nog vele verschillende soorten en maten kasten de revue. Nooit geweten dat er zo veel waren. Bovendien – zoals we al hoopten – hoeft effectiviteit niet te kosten te gaan van de esthetica.

Een dakje erop zoals in Jardin de Lexemburg in Parijs geeft al een wereld van verschil. Maar dat is slechts een begin. Je hebt ook nog de bijv. The BeeCrib, De Back’s Thrive, de Urban beehive (van Philips!), de Apimaye Thermo Beehive, de Habi-Sabi, The City Hive, Weissenseifener hangkorf etc. etc. Het zijn er te veel om op te noemen. Eigenlijk had je er bij geweest moeten zijn 😉 Gelukkig hebben we wel wat foto’s genomen en heeft Aris een interessant artikel geschreven. Klik hier of op het plaatje om het te downloaden.

ImkeravondKastenAris

Het was een leuke avond! We hebben nu al zin in de volgende imkeravond. Die gaat over het scheppen van zwermen. Ook al leuk!

En als je niet zo lang kan wachten, hebben we tot slot nog een tip: a.s. zaterdag en zondag is er in de Stadskweektuin van Haarlem weer het jaarlijkse voorjaars-evenement.

voorjaarsevenement 2015

 

*Sint Jan heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kast van Wim van Grasstek nog wat verder toe te lichten

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.