Vraag: Wat is een zwerm?
Antwoord: Een zwerm is de geboorte van een nieuw volk, zij zijn opzoek naar een nieuwe woning. Wanneer zij ergens aan een boom hangen, kunnen zij daar van enkele uren tot enkele dagen blijven hangen. Zolang je de bijen niet stoort, zijn zij niet agressief en zullen niet steken. Laat ze dus met rust, dan is er geen enkele reden voor paniek.
Vraag: Ik zie insecten vliegen in de buurt van een gat in de muur en ze zitten op de muur.
Antwoord: In mei/juni kunnen het wilde solitaire bijen zijn. Solitaire bijen steken niet.
Vraag: Bijen in mijn spouwmuur. Kan dat kwaad?
Antwoord: Als bijen in de spouwmuur zitten zijn er twee opties: breken of laten zitten. Breken geeft best veel rommel. Daarnaast zijn imkers geen aannemers. De vraag is dan, wie gaat er dan veilig breken en wie repareert de gevel weer als de bijen verwijderd zijn? Het middel is vaak groter dan de kwaal?
Alle te maken kosten zijn sowieso voor de opdrachtgever.
Bijenbekjes
Bijen in de gevel kunnen geen kwaad. Het kunnen er veel zijn, maar zodra zij in de spouw zitten herstelt de rust snel weer. Enkele jonge bijen trainen hun vleugels. Besluit je ze te laten zitten? Dat is dan nog eens gezellig ook. Het kan sowieso zijn dat ze na loop van tijd weer vertrekken.
Wil je geen bijen in je gevel, plaats dan preventief bijenbekjes in de luchtgaten van je gevel. Voorkomen is beter dan genezen. Deze bijenbekjes zijn te koop in een doe-het-zelf zaak.
Honingbijen onderzoeken hun nieuw verworven woning en onderzoeken deze op in- en uitgangen. Dan kan het zijn dat u enkele bijen dood of levend in huis vind. Bijen zijn eigenlijk alleen geïnteresseerd in nectar en stuifmeel. Dat kunnen ze niet in uw huis vinden, maar alleen buiten. Eenmaal per ongeluk binnenshuis gekomen proberen ze richting het licht te vliegen.
Vraag: Wat doe ik met bijen als ik die in huis tegenkom?
Antwoord: Open een raam. Vaak vliegen ze dan naar buiten. Ze vliegen richting het licht. Of probeer ze te vangen met een glas en een ansichtkaart op de ruit. Zet het glas rustig over de bij heen en schuif de ansichtkaart tussen het glas en de ruit. Houd de ansichtkaart ontspannen tegen glas gedrukt. Laat ze buiten vrij, ze zijn u dankbaar. Nu kunnen ze weer een potje honing helpen vullen.
Vraag: Wat te doen als ik een zwerm in mijn schoorsteen zie gaan zitten (of al zit)?
Antwoord: Zet de open haard/kachel aan, ook al is het een warme dag. Op die manier kan het zijn dat u ze eruit rookt en dat de bijen vertrekken.
Heeft u alleen een rookkanaal en geen open haard of kachel? Probeer dan ook door middel van rook de bijen te verdrijven.
Vraag: Ik zie bijen vliegen die in de grond kruipen en gaatjes in mijn gevel bezoeken. Wat is hier aan de hand?
Antwoord: In maart/ april zijn het waarschijnlijk wilde solitaire bijen, die een plekje hebben gevonden of nog zoeken om eitjes te leggen om hun voortbestaan te garanderen.
Ze zijn ongevaarlijk en vredelievend. Laat ze hun gang gaan, dan doen ze u ook niets. Sla niet naar ze en ga niet op ze zitten. Dan is er niets aan de hand. Waardeer de natuur in uw tuin. Het gaat slecht met de bijen. Geef deze bijen een kans door bijvoorbeeld bed & breakfast. Dat kan door middel van een insectenhotel en onbehandelde bloemenzaad.
Metselbijen vliegen af en aan. Ze zorgen voor nageslacht. Ze maken daarbij gebruik van de pijpjes van een insectenhotel of boorgaatjes in de muur. Soms gebruiken ze de gaten van een tuinslanghouder of tuinmeubelen. In het boorgat 1 eitje, leggen er stuifmeel bij en sluiten de cel af met wat modder. Dan komt er een volgend eitje tot het boorgat vol zit. Het eitje dat het laatst gelegd wordt komt het eerst uit. In het voorjaar zie je deze bijen en na enkele weken zijn deze weer verdwenen. Metselbijen steken niet.
Zandbijen graven tunneltjes in kale stevige zandgrond. Op een mooie lentedag houden de mannetjes en de vrouwtjes een bruiloft. Ook zij gaan hun eigen gang. Het kunnen er veel zijn, maar na ongeveer drie weken zijn ze al weer weg. Zandbijen zijn ongevaarlijk.
Vraag: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk voor ons?
Antwoord: Bijen bestuiven 73% van ons voedsel. Ze zorgen ervoor dat we een grote variëteit aan voedsel hebben. Daarom moeten we echt zuinig op ze zijn. Daarnaast eten we graag honing uit een potje. Dat kan alleen als er ook iets te halen valt voor de bijen.
Bijen zijn een graadmeter voor de gezondheid van onze omgeving. Als het slecht gaat met de bijen. Gaat het ook slecht met ons voedsel.
Vraag: Hoe kunnen we de bijen helpen?
Antwoord: Je kunt met een aantal eenvoudige dingen, de bijen al helpen. Alle kleine bee(s)tjes kunnen helpen…
- Zorg voor bed & breakfast
- Zorg voor onbehandeld voedsel voor bijen en andere insecten.
- Kies bewust wat je eet
- Zorg voor biodiversiteit
- Je kunt een insectenhotel plaatsen (solitaire bijen, géén honingbijen) dat is nog eens heel leuk ook
- Je kunt in je tuin bloemzaad zaaien, tuincentra hebben vaak speciale mixen voor bijen
- Haal een paar tegels uit je tuin en zet het vol met vlinder– en bijvriendelijke planten. Dat kan ook op je balkon!
- Je kunt ook wilde bloemen zaaien op een braakliggend veld of plantjes neerzetten in een leeg perkje, bijvoorbeeld bij bomen in de straat (gedoogd).
Iets over hommels
Dit zijn ronde dikke behaarde wilde bijen. Ze hebben een beetje moeite om hun grote ronde lijf in de lucht te houden. Hommels zijn soms alert, een beetje sukkelig en vredelievend. Je zou ze kunnen aaien. Ze stellen het niet echt op prijs en steken dan hun poot omhoog.
Je hebt vele soorten hommels. Bijvoorbeeld de Akkerhommel.
Zij vindt haar huisvesting in een holletje in de grond. Na het seizoen is ze weer vertrokken.
Of de Boomhommel. Zij vindt holle bomen of vogelnestkasten aantrekkelijk. Ze verblijven daar dan een aantal weken tot aan het einde van het seizoen, en vertrekken weer om het volgende jaar weer op een andere plek een nieuw nest te beginnen. Hommels zijn vrij kwetsbaar. Je kunt ze bijna niet verhuizen. Soms is het mogelijk om hommels in een vogelnestkast, met kastje en al op een minder hinderlijke plek te plaatsen. Dit moet minstens een halve kilometer verderop en kan pas bij zonsondergang. Misschien kunt u uw vogelnestkast in een stille hoek van de tuin hangen, verder weg van de keukendeur.
Iets over wespen
In augustus krijgen we vaak meldingen over wespen. Deze insecten kunnen heel opdringerig zijn. Zij kunnen meerdere keren steken. Aan het einde van het seizoen stopt de koningin met het leggen van eitjes. De werksters raken werkeloos en gaan op zoek naar voedsel. Wespen zijn omnivoren, alleseters. Ze eten aas en heel veel muggen. Dus naast dat ze irritant kunnen zijn, zijn wespen ook nuttig. Je vind ze vaak in en rond afvalbakken. Voordat je bedenkt of je ze wilt laten verdelgen, weet dan dat het poeder om wespen mee te verdelgen ook giftig is voor andere insecten.
Tekst en foto’s: Renate
6 juni 2020