Lautjes leermoment: roof

Lautjes Leermoment:

zet je een kast buiten met resten honing, dan wordt het druk in de tuin ?.

LautjesLeermoment

Wat is er gebeurd? Eigenlijk niet veel, maar het was wel een hoop gedoe. Afgelopen zondag hebben we 2×2 volken samengevoegd. Met als gevolg dat we twee broedkamers en twee honingkamers over hadden.

Roof
Roof

Omdat in een paar ramen nog broed zat, dachten we dat het slim was dat eerst even te laten uitlopen voordat we de kasten op zouden bergen in de garage. Dus thuisgekomen de kasten in de tuin gezet en niet meer naar omgekeken. Totdat het vandaag wel erg druk werd …

Hoe dat kan? Er was nog wel iets broed, maar meer dan een handvol bijen hadden we niet verwacht. En nu vliegen er duizenden… ?. Na kort overleg, besloten we dat dit geen uitgelopen broed was maar roof! De kasten hadden natuurlijk niet alleen wat broed, maar ook nog best wat honing in de raten zitten. Tja, en op zo’n mooie zonnige dag wordt het dan snel reuze druk in Zandvoort ?.

Wat hebben we gedaan om dit op te lossen? De raten uit de kast gehaald. Zoveel mogelijk afgeslagen en in een dichte plastic kist gedaan. De bezoekende bijen zijn dan de voerbron kwijt en zullen het snel weer verderop zoeken. Voor de zekerheid hebben we ook nog even de plek waar de kasten stonden schoon gespoeld. Hoe minder honinggeur hoe beter.

Update: het heeft gewerkt. Na het weghalen werd het al snel rustig in de tuin ?.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Lautjes leermoment: roof

  1. Verbaasd mij niets. Volgens mij is het triest gesteld met de dracht op het moment.
    Ruim drie weken geleden mijn volken gecontroleerd voordat ik op vakantie ging. Bij thuiskomst dit weekend natuurlijk even checken of alles goed ging.
    Bijen in demonstratie-kast zaten vrijwel volledig bewegingloos op de raten geclusterd. Een enkele bij vloog nog uit. Gisteren even de andere kasten gecontroleerd en bijna alle honing bleek verdwenen terwijl de topbar-hives tot de achterste (21e raat) gevuld waren met verzegelde honing.
    Kan lokaal probleem zijn, maar waakzaamheid lijkt geboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.