Tja …

Tja… vandaag hebben we de hulptroepen ‘ingevlogen’ omdat de controle van afgelopen woensdag geen onverdeeld genoegen was. Irene leek gevlogen! De ramen waren een stuk leger dan verwacht en met name op de plaats van het broednest, bleken de bijtjes allemaal uitgelopen. Dit zonder dat er verse eitjes e/o larfjes te vinden waren: géén BRIAS dus. Bovendien hadden we Irene twee weken geleden voor het laatst gezien en wel iedere 9 dagen de doppen weggehaald.
Leerpuntje voor de volgende keer. Als je doppen ziet (wij hadden er een keer 5 en een keer 2), check dan eerst of je de Koningin nog ziet lopen, voordat je ze breekt. Mocht ze gevlogen zijn, hebben de bijtjes dus red-cellen gemaakt en zijn die doppen hard nodig! Het feit dat de kast druk en vol bijen en voer zit/zat zegt niet veel in deze tijd.

Wat te doen?! 
Omdat we dit dus allemaal niet vertrouwden, hebben voor de zekerheid Pieter gebeld en die heeft vanochtend geholpen. Irene bleek inderdaad de wijde wereld in getrokken (of in ieder geval onvindbaar). Hoewel we wel een open dop vonden, zagen we ook geen jong Koninginnetje lopen. Al is dat laatste best ook lastig als ze nog niet begonnen is met leggen.
Om het zekere voor het onzekere te nemen hebben we daarom een broedaflegger gemaakt. Ofwel: een mooi raam van Charlotte waar net door haar prachtige kleine eitjes zijn gelegd, verhuizen naar de kast van Irene. Mocht daar toch nog een jonge koningin rondlopen, maakt dat niet uit. Mocht dat niet het geval zijn, trekken de bijen hopelijk redcellen op om als nog een eitje in de adelstand te verheffen. Volgende week gaan we kijken of we doppen zien.

Wordt vervolgd …

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.