Het gaat goed met de bij … volgens de reclame

Het bedrijf Nefyto heeft een ‘factsheet‘ gemaakt, waarin zij uitleggen dat het weer goed gaat met de bijen. En als het toch niet goed gaat, dan ligt het in ieder geval niet aan de gifspuiters. Zeker niet als gifspuiters de handleiding goed lezen…. (eeeh?). Nee, het vage ‘algemene problemen, inclusief imkerfouten’ is eigenlijk sowieso veel erger – aldus de factsheet de reclame van Nefyto….. Hetzelfde bedrijf gaf overigens eerder persberichten uit waarin ‘teleurstelling‘ werd uitgesproken dat de Europese commissie niet wat risico wil nemen met hormoon verstorende stoffen in gewasbescherming (?) en Greenpeace is sowieso niet positief genoeg volgens hen ???…

Kortom, dit persbericht doet ons de wenkbrauwen fronsen. En niet alleen de onze: ook die van de NBV. In een open brief nuanceert Jan Dommerholt, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging e.e.a.

 

factsheet of reclame
factsheet of reclame?

Open brief aan Nefyto, Den Haag

Het gaat nog steeds niet goed met de bijen
Nederlandse BijenhoudersVereniging waarschuwt voor optimisme

Na een aantal jaren geconfronteerd te zijn met hoge winsterfte van honingbijenvolken, lijkt het tij gekeerd. Imkers verloren in de winter 2015-2016 gemiddeld nog maar 6,5% van hun volken tegen ruim 20% een jaar of vijf geleden. Deze positieve ontwikkeling wordt toegeschreven aan een verbeterde, doorgevoerde bedrijfsmethode binnen de bijenhouderij in ons land. Daar blijft het bij als het gaat om verbetering ten aanzien van bijen. Dat het goed gaat met de bijen, zoals Nefyto, brancheorganisatie voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen, in haar bericht van 1 juli jl. concludeert, spreekt de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV) tegen.

Het is écht niet giftig hoor ?
Het is écht niet giftig hoor ?

Nefyto vliegt met haar bericht ‘Het gaat goed met de bijen‘ en gelijknamig aanvullend factsheet volledig uit de bocht. Feiten worden verdraaid, begrippen door elkaar gehaald. Dat het wat beter gaat met honingbijen, zegt niets over de meeste van ruim 300 bijensoorten in ons land, waaronder de hommels. Deze soorten verkeren in zwaar weer of zijn uitgestorven als gevolg van slechte leefomstandigheden. Het zijn dezelfde marginale leefomstandigheden die de honingbijen ook buiten hun korf of kast aantreffen.

Leefomstandigheden voor insecten worden nog steeds slechter
Die leefomstandigheden zijn juist enorm verbeterd, vindt Nefyto. Ze baseert zich daarbij op de aandacht die er is bij publiek en (semi) overheid voor de bestuivende insecten. Die aandacht leidt concreet tot het inzaaien van bloemen. Dat dit nog maar een welgemeende druppel op een gloeiende plaat is, daaraan wordt gemakshalve voorbij gegaan. Het bloemrijker maken van ons land staat nog in de kinderschoenen.

Nefyto heeft het niet over aan het stelselmatig op grote schaal doodspuiten van ongewenste bloeiende kruiden met herbiciden in akkers en weilanden. Op grote schaal voorheen aanwezige voedselplanten zoals klaver en korenbloem behoren tot het verleden. Bijen en hommels, maar ook vlinders, vinden te weinig voedsel. Populaties nemen af.

Bijenberaad
De NBV is evenals Nefyto en tal van andere belanghebbenden vertegenwoordigd in het Bijenberaad, in 2013 geïnitieerd door het ministerie van EZ. Onder voorzitterschap van Felix Rottenberg kwam het 25 mei jl. bij ZLTO in Den Bosch opnieuw bijeen. De belangrijkste vertegenwoordigers kregen het woord. De teneur was dat er lichtpunten zijn, dat hier en daar de handen ineen worden geslagen, dat de aandacht voor verbetering van de leefomstandigheden op gang komt en dat er naar elkaar wordt geluisterd. Dat het goed zou gaan met de bijen is daar niet uitgesproken, integendeel.

De NBV waarschuwt daarom voor optimisme. We zijn nog lang niet in de buurt van de gewenste situatie voor onze bestuivende insecten. De insecten die centraal staan in de voedselketen waarvan wij ook afhankelijk zijn. Het duurt nog jaren voor we Nederland weer het ‘land van melk én honing’ kunnen noemen.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.